Vad är Salutogenes och KASAM?
Salutogenes kommer från latinets salus, som betyder hälsa. Salus är hälsans gudinna i den
grekiska mytologin. I stället för att utgå från det patogena perspektivet som beskriver varför
människor blir sjuka, utgår Antonovsky från det motsatta perspektivet – hur det kommer sig
att så många människor, som utsätts för tillvarons alla påfrestningar, ändå upplever sig vara
tillfreds med livet. Detta kan bero på många olika faktorer. I stället för att fråga vad som
orsakar att någon drabbas av en viss sjukdom, frågar man vilka faktorer som bidrar till att vara
frisk och ha hälsa.![File:Hygieia.png](http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9a/Hygieia.png/261px-Hygieia.png)
Den romerska motsvarigheten är Salus, sundhetens och den allmänna välfärdens gudinna.
Det latinska uttrycket salus publica betyder den allmänna välfärden
Känsla av sammanhang (KASAM) Citerat från Källa
Antonovskys sammanfattning av KASAM är: ”en global hållning som uttrycker i vilken utsträckning man har en genomträngande och varaktig men dynamisk känsla av tillit till att (1) de stimuli som härrör från ens inre och yttre värld under livets gång är strukturerade, förutsägbara och begripliga, (2) de resurser som krävs för att man ska kunna möta de krav som dessa stimuli ställer på en finns tillgängliga, och (3) dessa krav är utmaningar värda investering och engagemang”
KASAM består av tre komponenter, begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet. Dessa resurser kan vara egna, eller andras som personen får från sin omgivning.
Begriplighet
Begriplighet är den kognitiva komponenten i KASAM. Detta är en social process där
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh4Ue7daAeFuhKfkKcVR9JEzVzXOQC_k1solyVsbErpB5gWJai9N4-o2act26M8XALpxd1Iv20z3bAusLZt6zfrLJ2Z2m0L6yQwORFoXZ_RsbE-97nIX77KyEFC511mLLBtYtgnSebBv_Q/s1600/imagesCA2L2EU9.jpg)
Hanterbarhet är den komponent i KASAM som beskriver den subjektiva upplevelsen av att ha tillräckliga resurser för att kunna möta olika situationer i livet. Hanterbarhet handlar om att kunna möta utmaningar, att ha vissa resurser under kontroll och att kunna lita på såväl egna som andras resurser. En hög känsla av hanterbarhet kan innebära att man som person inte upplever sig som ett offer för omständigheterna.
Meningsfullhet är den emotionella och motivationsskapande komponenten i KASAM. Det är den komponent som visar på betydelsen av att vara delaktig, att livet har en känslomässigt
värdefull mening som det är värt att engagera sig i. Här är delaktighet och medbestämmande av betydelse. Meningsfullhet uppstår när människan får känna delaktighet ochmedbestämmande i sociala situationer.
Komponenten hanterbarhet är beroende av begriplighet, man behöver förstå det inträffade för att kunna agera. Vid hög nivå av begriplighet och låg nivå av hanterbarhet är det meningsfullheten som avgör om riktningen blir positiv eller negativ. Även om nivåerna på både begriplighet och hanterbarhet är låga, men känslan av meningsfullhet är hög kan positiva förändringar åstadkommas genom att aktivt söka efter kunskap och resurser.
Hur begreppen KASAM och salutogenes förhåller sig till varandra
Sammanfattningsvis använder man det salutogena perspektivet i behandlingssammanhang för att öka människors KASAM. Marianne Cederblad och Kjell Hansson har utvecklat begreppet salutogenes till ett övergripande perspektiv. Detta perspektiv har visat på en rad faktorer som tycks kompensera och skydda människor i riskmiljöer eller i risksituationer. Inom det patogena synsättet letar man efter de faktorer som kan göra en människa sjuk. På motsvarande sätt kan man betrakta det salutogena perspektivet, man söker efter de faktorer som bidrar till hälsa. Detta har varit utgångspunkten för att införliva teorier som fokuserar på hälsa
Vid förändringsarbete
För att göra en förändring krävs förståelse (begriplighet), delaktighet (meningsfullhet) men även en praktisk kunskap som handlar om tillgångar, resurser och möjligheter (hanterbarhet). Detta sätt att arbeta uppfyller villkoren för att individer ska uppleva en större känsla av sammanhang (Hult & Waad, 1999).
Begriplighet – att veta
Förstår man inte sitt sammanhang, både i nutid, dåtid och eventuellt framtid, är det svårt att se att en förändring är nödvändig. I behandling gör man sammanhangen begripliga innan man förbereder ett förändringsförslag. Det är nödvändigt att personen får kunskapen före åtgärden.
Hanterbarhet – att kunna
Meningsfullhet – att vilja
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar